Tiiiit! Inc. Tiiiit! Inc..

Tiiiit! Inc. was founded in 2011 as an informal group, by Jana Kocevska – ethnologist/anthropologist, Jana Stardelova – graduate of cultural studies and Kristina Lelovac – actor. The informal group was a product of a long term friendship and it was founded on our experience in activism, and in the field of art, culture and media. Back then we were three girls in their twenties who wanted to actively engage in the field of women’s rights activism and to create a new creative space in their hometown. Our group turned out to grow into a non-profit organisation in December 2014, aiming to strengthen its work in this field and to continue with its engagement on a steady ground.

Tiiiit! Inc. conducts activities to actively engage and support the women rights activists and independent artists in advocating improvement of the women’s rights in our society. We try to enable women to express their work and opinions to the wider public (and to the governmental bodies) by creating a non-exclusive space for constructive debate, creative exchange and networking opportunities. We work on promotion of all spectra of women’s realities, urban, young, and marginalized, such as sex workers, lesbians, bisexual and transgender, ethnic and religious minorities and many other who cannot express themselves as part of the mainstream culture. In the last three years our efforts are mainly focused on organization of the only feminist festival in Macedonia – Prvo pa žensko (It’s First and It’s a Girl) and the realization of the activities of Matka (Womb/Uterus) platform who advocates for free access to safe and legal abortion. All these initiatives are bold responses and action, resulted from the heteronormative, misogynic, pro-natal and anti-choice culture that is promoted by the ruling political and societal elite in the country.

With our activities we are trying to reach young people (not women solely) as well as all age groups – students, activist, artists, to advocate improvement of the current position of women in the country. Our main intention is the make our festival recognized gathering of regional and international activists and experts in the field of feminism. Certain societies may have already found solutions for some women’s issues, so by promoting those practices we believe that we can contribute towards the improvement of women’s rights.

Staff

Јана Коцевска дипломирала на Институтот за етнологија и антропологија, на Природно-математичкиот факултет во Скопје, во 2012 година. Од 2011 година почнува активно да делува во областа на женските права како дел од неформалната група Тиииит! Инк. која од јануари 2015 прераснува во Здружение на граѓани за промоција на женската активност Тиииит! Инк. Од декември 2013 е една од основачите на Центарот за истражување на национализмот и културата (ЦИНИК), кој има за цел да го разбере, објасни и да покрене свесност за развитокот на национализмот во балканскиот регион, за комплексните односи со културата воопшто и неговото влијание на балканските општества.

Jana Kocevska

Jana Kocevska

Executive Director

Кика Леловац, интерсекторска феминистка, оргинална Тиииитовка и осмислувачка и остварувачка на ПРВО ПА ЖЕНСКО. Понекогаш глумица. Фултајм асистентка по глума на ФДУ. Се обидува да патува што почесто и што подалеку, конечно да докторира и лудо да се заљуби. Сонува да има ќерка и на ПРВО ПА ЖЕНСКО еден ден да свири Пети Смит.

Kristina Lelovac

Kristina Lelovac

Program Coordinator

Јана Старделова е Скопјанка која живее и работи во Љубљана. Таа е една од основачките на организацијата и кума на фестивалот Прво па женско. Нејзините главни улоги во организацијата се: фандрејзинг, развој на проекти и програми, логистика и координација. Покрај тоа што е феминистка, активно работи и делува на следните подрачја: заштита на човековите права на мигрантите и бегалците, активирање на дијаспораta, развој на заедниците на локално ниво и неинституционални уметнички иницијативи на маргинализирани групи.

Jana Stardelova

Jana Stardelova

Program Coordinator

Славица Ќурчинска (Куманово, 1977) има 10-годишно искуство во секторот за финансии и администрација во секторот за граѓански организации. Таа главно работи на планирање проекти и програмски буџети и нивно практично спроведување и внатрешно следење и евалуација на програмските и финансиските проектни активности. Таа е активна во граѓанскиот сектор од 2001 година. Нејзиното работно искуство е спој на новинарство и финансии. Во периодот од 1995-2001 година активно се занимава со новинарство, како дипломиран новинар. Подоцна таа се приклучи на граѓанскиот сектор и влезе во секторот администрација и финансии и дипломираше економија во 2021 година. Од ноември 2021 година работи како административен и финансиски координатор во Tiiiit! АД - Скопје.

Slavica Kjurchinska

Slavica Kjurchinska

Finance and Administrative Manager

Елизабета Пољоска е архитектка, со завршени магистерски студии од областа на урбанизмот. Нејзиното професионално патување се протега низ различни сфери, главно карактеризирани со мултидисциплинарна суштина, со посебен акцент на животната средина. Нејзината експертиза се движи од изработка на архитектонски проекти до надгледување на градежната изградба на терен. Има повеќегодишно работно искуство во управување со инфраструктурни проекти во рамките на ИПА инструментот во Министерството за животна средина и просторно планирање, неколку академски ангажмани и теренска работа со студенти. Градот, како жив органограм, го привлекува нејзиниот интерес од повеќе агли. Во својство на проектна координаторка во Тиииит! Инк., низ активностите и иницијативите на организацијата придонесува во придвижување на неговото врантрешното ткиво, со длабок фокус на родовиот аспект и е посветена на збогатување на разновидноста на физичките и менталните простори.

Elizabeta Poljoska

Elizabeta Poljoska

Project coordinator

Јулијана Младеновска е дипломирана компаративистка која има работено на повеќе истражувачки проекти поврзани со медиуми, родови прашања и маргинализирани групи. Од 2020 година работи како проектна асистентка и помлада истражувачка во Институтот РЕСИС, а во тимот на Тиииит! Инк. се приклучува во 2022 година како координаторка за комуникации и социјални медиуми.

Julijana Mladenovska

Julijana Mladenovska

Coordinator for communications and social media

Моника Јамандиловска е преведувачка по француски и англиски јазик, активна поддржувачка на феминистички иницијативи и градинарка. Горда волонтерка од првото издание на ПРВО ПА ЖЕНСКО, Моника веќе 10 години работи како дел од тимот. Моментално живее и работи во Скопје во секторот на операции и комуникации.

Monika Jamandilovska

Monika Jamandilovska

Volunteer

Д-р Билјана Котевска е социо-правна истражувачка и интерсекциска феминистка. Нејзини главни истражувачки интереси се еднаквост и недискриминација, (интерсекциски) феминизам, европско право за човекови права, малцински права, национални институции за човекови права и други механизми за заштита на човековите права, методологии и методи за истражување на човековите права, и економски, социјални и културни права. Некои од нејзините најнови објавени трудови се „Феминистички активизам против ограничувањето на репродуктивните права во Република Македонија: Кампањата против новиот закон за абортус“ (објавено во Women’s Studies International Forum Vol.77 (ноември-декември 2019 година) во коавторство со Д-р Елена Спасовска) и Извештајот за родова еднаквост во Северна Македонија за 2019 година за Европска комисија. Билјана моментално работи како експертка за родова еднаквост за Лудвиг Болцман институтот за темелни и човекови права, надворешна соработничка на Институт за европска политика (ЕПИ) Скопје, национална експертка за родова еднаквост и недискриминација во мрежата на Европската комисија на правни експерти/ки за родова еднаквост и недискриминација, а е и правна експертка во Европската Унија ФРАНЕТ на Агенцијата за фундаментални права. Активна е во граѓанскиот сектор во Македонија, а во Југоисточна Европа, од 2007 година, вклучително и како членка во Бори се женски! од 2013 г.. Покрај истражување, таа има работено во управување со проекти и координација, стратешко планирање и проектна евалуација (на пример, за програмите Хоризонт Европа и ЦЕРВ). Билјана е вклучена и во образование и обука, вклучително и како предавачка на Правниот факултет на Универзитетот на кралицата во Белфаст (Велика Британија), каде што ги заврши и докторските студии на темата „Еднаквост и недискриминација во пост-југословенскиот простор: Интерсекционалноста во законодавството во Хрватска, Македонија и Словенија“. За ова истражување, таа беше наградена со специјална стипендија за постдипломски истражувања од Правниот факултет на Универзитетот на кралицата во Белфаст (Велика Британија) и Наградата за научник за граѓанско општество од Институтот отворено општество (Лондон/Њу Јорк). Таа има завршено додипломски студии на Правниот факултет на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј (Македонија), магистерски студии по демократија и човекови права во Југоисточна Европа на Универзитетот во Сараево (Босна и Херцеговина) и Универзитетот во Болоња (Италија), а е и магистерка по меѓународно право за човекови права (со одлики) од Универзитетот во Есекс (Велика Британија).

Biljana Kotevska

Biljana Kotevska

Board Member

Јован Близнаковски е политиколог со м-р. од Универзитетот во Љубљана и сегашна докторска стипендија на Универзитетот во Милано. Близнаковски има значително работно искуство во македонскиот тинк-тенк сектор и е автор на многу студии објавени во научни списанија, како поглавја во уредени томови, како и студии на политики и извештаи за истражување на јавното мислење.

Jovan Bliznakovski

Jovan Bliznakovski

Board Member

Кумјана Новакова е куратор за подвижни слики и аудиовизуелни уметности.
Нејзиното формално образование ги комбинира општествените науки и студиите за општествено истражување во Софија, Сараево, Болоња и Амстердам.
Пред да влезе во кино, таа работеше како истражувач и учител на истражувачки методи и студии за идентитет во Сараево, Италија и САД. Во 2006 година таа беше ко-основач на Филмскиот фестивал „Право Људски“ во Сараево.
Во моментов работи како филмски куратор во Музејот на современи уметности во Скопје, како и еден од двајцата водечки истражувачи во програмата за интердисциплинарна теорија на уметноста на Музејот Радикално образование.
Таа има соработувано со различни филмски фестивали, кино платформи и изложби (ДОК Лајпциг - Германија, États généraux du film documentaire de Lussas - Франција, Play-DOC, Tui - Шпанија, Tiiiit.inc итн.), курирајќи широк спектар на програми и проекции за нејзините клучни области на интерес: колективна меморија, репрезентација, експериментално кино на поранешна Југославија, род, идентитет и независна кинематографија. Нејзиното пишување и истражување за филмот се објавени во списанија и каталози ширум светот.
Таа е вонреден професор на катедрата за не-фикција на ESCAC, Барселона, Шпанија, а порано предавала во фабриката за филм на Бела Тар во Сараево.
Како авторка, таа развива проекти меѓу киното и современата уметност, најчесто истражувајќи ја интеракцијата помеѓу идентитетите, сеќавањата и колективното јас.
Таа моментално живее во Скопје.

Kumjana Novakova

Kumjana Novakova

Board Member
Top